Studenec
Image default
Services

Het belang van Preventief onderhoud

Wanneer je bedrijf werkt met machines dan is het heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat alle machines naar behoren werken. Daarom is onderhoud aan de machines belangrijk. Er zijn 2 soorten vormen van onderhoud die gedaan worden door bedrijven met veel machines. De eerste is preventief onderhoud en de tweede is reactief onderhoud. Reactief onderhoud is de strategie van “niet repareren als het niet kapot is. Deze strategie kan geld besparen op korte termijn maar zal uiteindelijk meer geld gaan kosten op lang termijn. Preventief onderhoud is een onderhoudsprogramma waar routinematig de machines gecontroleerd worden. Dit om ervoor te zorgen dat de hoge kosten die anders plaatsvinden niet gebeuren.

Veiligere machines

Wanneer een machine niet in optimale staat werkt dan kan dit zorgen voor een onveilige werk situatie. Preventief onderhoud zorgt ervoor dat de machines veiliger zijn omdat ze regelmatig gecheckt worden. Doordat de machines regelmatig gecheckt worden zal dit ook zorgen voor meer efficiëntie van de machines. De machines draaien dan immers met hun beste prestaties. Door het plannen van een preventief onderhoud zorg je er ook voor dat de productie niet stil komt te liggen. Hoewel al het onderhoud zorgt voor een stop van je machines zal preventief onderhoud deze tijd zo kort mogelijk maken. Dit omdat het ingepland is en niet onverwachts. Het verminderen van de stoptijd zorgt voor een grote besparing in tijd en geld.

Bespaar kosten

Wanneer je als bedrijf alleen terugvalt op reactief onderhoud dan wacht je als het ware af totdat een probleem gebeurt. De kosten kunnen dan veel hoger uitvallen omdat de machines het niet doen. Dit zorgt voor bijvoorbeeld een stop van het productie proces, missen van deadlines en werknemers die niet verder kunnen. Deze onverwachte problemen kunnen ook zorgen voor hogere kosten voor de reparateurs omdat deze dan vaak met een spoedtoeslag aan het werk gaan. Een plan voor preventief onderhoud is bedoeld om dit tegen te gaan. Het bespaart het bedrijf geld omdat het gefocust is op het voorkomen van problemen dan het oplossen ervan.

Omdat er veel voordelen zijn aan preventief onderhoud hebben al veel bedrijven dit geïmplementeerd. Er zijn veel verschillende instanties door wie je het preventief onderhoud op planmatige basis kunt laten uitvoeren.

https://ezfactory.nl/preventief-onderhoud/