Studenec
Image default
Offers

De zeven beste grafplanten

Wat zijn de beste planten voor op een graf?

Als het tijd is om over een grafsteen na te gaan denken is de meestal uitvaart al een tijdje achter de rug. De vele kransen en bloemstukken liggen er inmiddels verlept bij op het graf.  Tot die tijd wil je liever niet tegen een kaal graf aankijken, dus komt beplanting om de hoek kijken. Maar wat zet je aan plantjes op een graf?

Beplanting op het graf

Als je geen groene vingers hebt en je niet weet welke plantjes je wel of niet kunt gebruiken geven we je hier alvast wat ideeën.
Bedenk dat sommige planten eenjarig zijn en dat vaste planten meerdere jaren meegaan. Het is ook belangrijk om te weten welke planten in grote struiken kunnen veranderen.

Grafplantjes

In tuincentra zien die planten er meestal prachtig uit. Ze krijgen er de perfecte hoeveelheid licht, water, warmte en mest. Thuis in je tuin of op het graf zijn de omstandigheden minder optimaal en veranderen die prachtige plantjes vaak snel in zielige hoopjes planten ellende.

Op het kerkhof komen de meesten niet elke dag. Daarom hier een top zeven van geschikte plantjes. Planten die geschikt zijn voor op het graf en die niet iedere dag verzorging vereisen. Omstandigheden verschillen natuurlijk van graf tot graf. Een graf op het zuiden in de volle zon heeft andere plantjes nodig dan een schaduwrijk graf.

Zie dit maar als een aanzet voor je eigen beplantingsplan voor het graf van je dierbare. Wees creatief en pas het aan. Gebruik  je eigen voorkeuren en die van je dierbare.     

Zeven geschikte planten voor op het graf

 1. Zodeklokje 
  Bodembedekker die maar 8 cm hoog groeit. Vaste plant geschikt voor halfschaduw en volle zon. Is te koop in blauw en wit. Bloeit in de zomer.
 2. Klokjesbloemen 
  Grotere variant van het Zodeklokje Wordt ca. 75 cm. hoog en bloeit prachtig met dieppaarse bloemen
 3. Winde 
  Klein kruipend vaste plantje met klokvormige paarsblauwe bloemen. Bloeit de hele zomer door en kan goed tegen de volle zon. Hoogte ongeveer 15 cm.
 4. Krokussen 
  Bekend plantje – bolletjes die al vroeg in het jaar al bloeien. Als er nog geen planten bloeien staan deze sterke bloemen al boven de grond. Bloeit in februari/maart. In verschillende soorten en kleuren te koop.
 5. Sneeuwklokjes 
  Ander bolgewas die al vroeg in het jaar bloeit. in februari/maart witte bloemetjes.
 6. Hostas 
  Groen-blijvende vaste bodem-bedekker. De bloei-wijze kan varieren van wit tot zachtblauw en paars. Kan zowel in volle zon als in halfschaduw. Nadeel: slakken zijn er verzot op.
 7. Hyacint 
  Bollen die in verschillende kleuren bloeien. Bloeit in het voorjaar, kan in zon en schaduw.

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden mooie en unieke grafmonumenmten. We nodigen mensen uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van persoonlijke gedenktekens. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken.

 

Vrijblijvend advies

Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

 

 

 

 

     

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl