Studenec
Image default
Services

Drie tips voor het omgaan met depressie en angst

Je kent misschien wel iemand die lijdt aan een depressie en angststoornissen. Misschien worstel je zelf wel met deze problemen. Veel mensen over de hele wereld ervaren ook emotionele en mentale problemen. Leren omgaan met gevoelens van angst en wanhoop is erg belangrijk voor het dagelijks kunnen functioneren en voor het algehele welzijn.

Er zijn een paar risicofactoren, die je gevoeliger kunnen maken voor het ontwikkelen van angst en depressie.

1. Verlies van een geliefde.
2. Slaapstoornissen.
3. Eerdere mentale problemen.
4. Gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging.
5. Fysieke beperking.
6. Chronische ziekte.
7. Eenzaamheid en gebrek aan vrienden.

Houd er natuurlijk wel rekening mee dat hoe je deze moeilijke omstandigheden interpreteert en aanpakt, kan bepalen of je een stoornis ontwikkelt of niet. Dat gezegd hebbende, kunnen deze en andere invloeden jouw geloof afzwakken en je doen laten twijfelen aan de zin en het doel van jouw leven.

Als je leven zinloos lijkt of gevuld is met falen en pech, is het normaal om ontevreden en verdrietig te zijn. Om je bestaan hier op aarde met enige waardigheid te kunnen voltooien, moet een doel herontdekt worden en de liefde worden herwonnen. Het is heel triest wanneer een ziel wordt gebroken en er niemand in de buurt is, die de wonden kan helen of de wil om te leven kan aanwakkeren.

Een vaatziekte kan er ook voor zorgen dat iemand perioden van angst en depressie ervaart. Een goede behandeling van deze aandoening kan helpen om een depressieve stemming te verlichten. Voedingstekorten kunnen ook enkele van de symptomen van depressie veroorzaken en voorzichtigheid moet worden betracht met het juiste dieet en voedingssupplementen. Zoals altijd kunnen door een gezonde levensstijl deze aandoeningen worden voorkomen en het risico op het ontwikkelen van een depressie op latere leeftijd verminderen. Voorkomen is uiteindelijk beter dan genezen.

Hoe kunnen we het risico op het ontwikkelen van depressie en angststoornissen verminderen? Hier zijn drie tips voor het omgaan met depressie en angst.

1. Oefeningen zoals aerobics en een intervaltraining kunnen de gezondheid verbeteren en de symptomen van depressie verminderen.
2. Leer zelf en anderen meer over angst en depressie.
3. Mediteer voor het vinden van oplossingen voor je problemen in plaats van te jammeren over je tegenslag.

Mensen met een voorgeschiedenis van angst en depressie kunnen zich richten op het voorkomen van een terugval door nuttige gewoonten te oefenen en contact te houden met hun arts of psychiater. Omgaan met depressie en angst is niet voor mensen die zwak zijn. Het vereist een wil om te leven en om te gaan met mislukking, tegenslag en ziekte.

 

https://www.depsycholoog.nl/groningen/