Studenec
Image default
Offers

Tips om beter in slaap te komen

Ook al vermijd je de cafeïne laat op de dag en stop je met het scrollen door Instagram een uur voor het slapen gaan, er kan af en toe een nacht komen als het gewoonweg onmogelijk is om in slaap te vallen.

Nadat je hebt gegooid en gedraaid, je kussen hebt aangepast en bijgesteld, de klok opnieuw hebt gecontroleerd en voldoende hebt gekreun over je gebrek aan slaap, wat moet je dan eigenlijk doen om het probleem op te lossen?

“Om dit te beantwoorden, moeten we eerst heroverwegen wat ‘niet in slaap kunnen vallen’ betekent,” zegt Rubin Naiman, gepromoveerd, slaap- en droompsycholoog en klinisch assistent professor in de geneeskunde aan het Arizona Centrum voor Integratieve Geneeskunde. “In onze high-velocity wereld geloven veel mensen dat goede slapers in een flits in slaap vallen. Deze houding kan angst opwekken wanneer de slaap niet snel begint, waardoor het in slaap vallen verder wordt vertraagd.” Zegt Niels van Slaapwijsheid.nl

Het is “volkomen normaal” om 10 of 20 minuten in bed te liggen voordat je wegdrijft, Naiman gaat verder. “Regelmatig in slaap vallen in een moment of twee is geen teken van een goede slaper. In feite kan het een symptoom zijn van overmatige slaperigheid en een onderliggende slaapstoornis.”

Met dat perspectief in het achterhoofd, vroegen we de slaapdeskundigen zelf: Wat doe je als je niet kunt slapen? Want als iemand de geheime sleutels tot dromenland in handen heeft, dan zijn het deze mensen wel. Dit is wat we geleerd hebben.

Wat doe je als je niet in slaap kunt vallen?

Blijf rustig

“Als ik moeite heb om in slaap te vallen, komt dat meestal omdat ik iets aan mijn werk of mijn kinderen heb. Het belangrijkste is dat ik niet van streek raak over het feit dat ik wakker ben – meestal is datgene waar ik aan denk belangrijk. Een voordeel van het zijn van een ‘slaapdeskundige’ is dat ik weet dat ik uiteindelijk slaperig genoeg zal worden om in slaap te vallen, zodat ik me niet te veel opwind over het feit dat ik ‘s nachts soms wakker ben.

“Het komt zelden voor dat ik moeite heb om in slaap te vallen, maar als ik dat doe, ben ik er gek op geworden. Wat is er niet om van te houden? Ik ben op een heel comfortabele plek, het is rustig, niemand sms’t of belt me, geen ruziënde kinderen, geen lijst van thuisreparaties om mee om te gaan, gewoon ontspannen in het donker met mijn gedachten. Als de slaap een beetje ongrijpbaar lijkt, gebruik ik de tijd om leuke plekjes uit te zoeken om op vakantie te gaan of iets te doen voor de verjaardag van mijn vrouw. Kortom, als het gaat om het niet in slaap kunnen vallen, ondanks mijn beroep, kan het me eerlijk gezegd geen reet schelen, en juist daarom heb ik nooit een slaapprobleem. Mensen zijn bang om niet te slapen, maar het is echt een irrationele angst, want iedereen slaapt.”

Als al deze tips je nou niet helpen beter te slapen, kun je altijd nog de natuurlijke slaapmiddelen zoals valeriaan of magnesium uitproberen van slaapwijsheid.nl. 

Leid jezelf af met ontspannende gedachten

“Ik heb zelden moeite om in slaap te vallen. Maar soms, vooral als ik iets aan mijn hoofd heb, ga ik wel eens in bed liggen en val ik niet in slaap omdat mijn geest in overdrive is. Als ik dit eenmaal herken, zal ik beginnen met mezelf af te leiden met ontspannende gedachten en beelden – een favoriete vakantie met mijn familie is een goede vakantie!

“Ik denk aan mijn favoriete dingen om van te dromen. Ik stel me voor dat ik op het strand ben, in een hangmat, met mijn kinderen die in het zand spelen. Ik kan de warmte van de zon op mijn huid voelen, ik kan de oceaan horen golven. Ik kan de zoutheid van de zee ruiken. Ik droom er vaak van om op het strand te zijn!”

 

Probeer ademhalingsoefeningen

“Als er nachten zijn waarin ik moeite heb om in slaap te vallen, zal ik een heel eenvoudige ontspanningstechniek doen, de zogenaamde diafragma-ademhaling. De diafragma-ademhaling kan worden gebruikt wanneer de hersenen een mijl per minuut gaan en je je afgeleid voelt van het in slaap vallen. Ik doe dit meestal liggend. Ik adem langzaam en diep in, waarbij ik 1, 2, 3, 4 tel en dan langzaam uitadem, waarbij ik 5, 6, 7 en 8 tel. Met oefening kan dit je helpen ontspannen en voorkomen dat de vervelende racegedachten je slaap verstoren.

“Ik oefen meditatie, ontspanning en diepe ademhalingsoefeningen, zoals 4-7-8 ademhaling. Adem in door je neus voor een mentale telling van vier; houd vast voor een telling van zeven; adem dan uit door je mond voor een telling van acht. Of ik maak een dankbaarheidslijst. Er zijn gegevens om aan te tonen dat positiviteit werkt.

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapmiddelen/